Snurken heeft een grote impact op je gezondheid, vaak wordt het als een ‘niet te voorkomen lastige bijkomstigheid’ gezien van ouder worden. Maar zoals met veel zaken op het gebied van gezondheid, is het niet een kwestie van dat je ouder wordt, maar de leefgewoonten in de jaren ervoor…
Healthy aging
Vandaag de dag wordt er meer gesproken over ‘healthy aging’ en dit start al vanaf je 20e levensjaar, waarbij alleen al je collageen aanmaak (essentieel om je weefsels zoals je vaten, darmen en huid soepel en jong te houden) in één rechte lijn naar beneden keldert vanaf je 20e levensjaar, alsof de beurs een acute crisis laat zien die de wereld op zijn grondvesten doet schudden. Niet alleen je uiterlijke verschijning (denk aan je huid), maar vooral aan de binnenkant treedt de veroudering snel in.
Maar hoe zit het dan met dat snurken?
Yes, weer terug naar die nachten dat er naast je hele bossen gekapt worden middels het snurken en soms zelfs ineens gestopt wordt met ademen (apneu) alsof je stervende bent in je bed om vervolgens de volgende ochtend geradbraakt op te staan alsof je op een festival flink door bent gegaan.
Herken jij dit bij jezelf of je partner?
- Slapen met een open mond.
- Diep geluid van gesnurk.
- Ratelende snurk geluiden.
- ‘Comateuze’ toestand waarnemen bij de ander (hij/zij wordt niet wakker van het eigen geluid).
- Nooit echt uitgerust wakker worden in de ochtend en koffie is een must om in het ‘land der levenden’ te kunnen komen…
- Na het nuttigen van alcohol de avond ervoor, wordt er nog meer gesnurkt.
Als je één of meer van de bovenstaande dingen herkent, weet je dat jouw nachtrust per definitie grote tekorten kent. De veroudering ligt direct op de loer, sterker nog door een tekort aan slaap is wetenschappelijke bewezen:
- Verstoord metabolisme en gewichtstoename: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat slaapgebrek het metabolisme* kan verstoren en de hormoonbalans kan verstoren, wat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Dit komt doordat slaaptekort de niveaus van ghreline (een hormoon dat honger stimuleert) verhoogt en de niveaus van leptine (een hormoon dat verzadiging signaleert) verlaagt, wat kan leiden tot overeten en een verstoord energie-evenwicht.
- Verhoogd risico op hart- en vaatziekten: Langdurig slaapgebrek is in verband gebracht met een verhoogd risico op hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten, en beroertes. Dit komt doordat onvoldoende slaap de bloeddruk kan verhogen, ontstekingen in het lichaam kan bevorderen en het vermogen van het lichaam om glucose te reguleren kan verstoren, allemaal factoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten.
- Verminderde cognitieve functie en emotionele gezondheid: Slaaptekort heeft aanzienlijke effecten op de cognitieve functie, waaronder aandacht, concentratie, geheugen en besluitvorming. Het kan ook leiden tot stemmingsstoornissen zoals prikkelbaarheid, angst en depressie.
- Effect op je liefdesrelatie: de partner die je nachtrust verstoort, onbewust afkeer oproept, niet meer slapen in 1 slaapkamer dus het intieme contact wordt minder, door bagatelliseren van het snurken voel je je niet serieus genomen als partner.
Één van onze cliënten, B, die een Masterprogramma volgde voor persoonlijke ontwikkeling, ontdekte dat het snurken van haar partner een enorme bron van stress was. Het ging niet alleen om de slapeloze nachten, maar ook om het gevoel niet serieus genomen te worden in de relatie, omdat het snurken werd afgedaan als iets onveranderlijks.
Wanneer de partner het snurken bagatelliseert met ‘ik kan er niets aan doen’, kan dat de relatie echt onder druk zetten. Het gebrek aan rust, intimiteit en het vermogen om samen naar een oplossing te zoeken, verdwijnt dan. En dat is juist waar een goede, intieme relatie om draait: luisteren naar elkaar, samen oplossingen zoeken (en dan gaat het niet alleen om apart slapen), elkaar serieus nemen en je realiseren dat jullie intimiteit eronder lijdt.
Je liefdesleven door het afvalputje
Niet voor niets gaat intimiteit me zo aan het hart, privé en als professional. Ik heb in de al die jaren te veel stellen gezien die relatieproblemen hadden en het gesnurk hier één van de oorzaken was, maar het gesnurk vooral de ‘aangever’ van intimiteit gemis in de relatie en onder andere voor eenzaamheid zorgde. Healthy aging gaat over je gezond en vitaal voelen aan de binnenkant, maar zeker ook aan de buitenkant. Het verwaarlozen van het uiterlijk door het toestaan van dat buikje, je slapper wordende lichaam, voeten die niet meer goed verzorgd worden, zijn allemaal tekenen dat er te weinig zelfliefde is. Dit straal je direct uit naar je partner.
“Ik ben het niet waard om mezelf te verzorgen, maar jij bent het ook niet waard om mezelf te verzorgen.”
Dit klinkt keihard, maar soms zijn er harde feiten nodig om mensen wakker te schudden van het feit dat je gezondheid van buiten te voelen is. Gezondheid zie je niet alleen, deze voel je vooral bij de ander. Je bekrachtigt daarnaast je eigen mannelijkheid of vrouwelijkheid en voelt: ‘Ik ben een mooi en seksueel wezen’. En seksueel gaat niet over seks, maar de levensenergie Eros.
Pak stap voor stap de dingen aan
Start met het achterhalen waarom jij snurkt?
- Anatomische afwijkingen: Vergrote amandelen of een afwijkend neustussenschot.
- Overgewicht: Te veel vetweefsel rond de nek kan de luchtwegen blokkeren tijdens het slapen.
- Roken: Tabaksrook irriteert de slijmvliezen in de keel en kan ontstekingen veroorzaken die snurken bevorderen.
- Alcoholgebruik: Alcohol ontspant de spieren in de keel, waardoor ze tijdens het slapen meer gaan trillen. Of andere middelen zoals drugs of bepaalde medicatie die spierverslappend werkt.
- Slapen op de rug: Deze slaaphouding kan de tong naar achteren laten zakken en de luchtwegen blokkeren. Vaak in combinatie met overgewicht.
- Nasale problemen: Zoals allergieën, verkoudheid of sinus problemen, die de luchtwegen kunnen blokkeren en snurken veroorzaken. Immuunsysteem die niet optimaal werkt.
- Slaapapneu: Een ernstige aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap herhaaldelijk gedeeltelijk of volledig geblokkeerd raken.
- Open mond: Je ademt overdag veelal met een open mond en slaapt met een open mond.
Wat kan je nog meer verwachten?
Je hebt de mogelijkheid om allerlei interventies te doen, waar ik in de andere blogs meer over zal vertellen. Investeer in het stoppen van snurken en je gezondheid en liefdesleven vergroot je direct!