Partner ziet alles als aanval, als je merkt dat dit gebeurd zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan.
1. Let op hoe je iets brengt
Je kunt de inhoud van je boodschap niet altijd veranderen, maar wel de manier waarop je die brengt. Probeer ‘ik-boodschappen’ te gebruiken in plaats van zinnen die als een verwijt kunnen klinken. Bijvoorbeeld:
Niet: “Jij luistert nooit naar me.”
Wel: “Ik heb het gevoel dat mijn woorden niet goed overkomen. Hoe kunnen we hier samen beter in worden?”
Door je boodschap minder aanvallend te formuleren, vergroot je de kans dat je partner echt luistert.
2. Begrijp dat defensief gedrag niet altijd persoonlijk is
Als je man alles verkeerd opvat, betekent dat niet per se dat jij iets fout doet. Soms heeft het meer te maken met hoe hij zichzelf ziet dan met wat jij zegt. Probeer niet alles als een persoonlijke afwijzing te zien.
3. Vermijd eindeloze discussies
Wanneer je partner zich snel aangevallen voelt, kunnen gesprekken zich herhalen zonder dat er echt iets verandert. Je hoeft niet altijd overal op in te gaan. Soms is het beter om even afstand te nemen en later opnieuw het gesprek aan te gaan.
4. Bepaal je eigen grenzen
Als je partner denigrerend gedrag vertoont of constant prikkelbaar is, is het belangrijk om duidelijk te maken wat jij wel en niet accepteert. Je kunt begrip tonen, maar dat betekent niet dat je over je heen moet laten lopen.
Lees meer over het stellen van grenzen in relaties in onze blog over grens aangeven.
5. Zoek naar patronen
Vraag jezelf af: gebeurt dit alleen in stressvolle periodes, of is dit een terugkerend patroon? Als je partner altijd defensief reageert, kan dit wijzen op diepere relatieproblemen. In dat geval is het goed om samen te kijken hoe jullie de communicatie kunnen verbeteren.